Krąży powszechne przekonanie, że z usług dietetyka korzystają przede wszystkim osoby otyłe. Oczywiście tacy pacjenci zdarzają się najczęściej, nie mniej jednak na wizyty do wyżej wspomnianego uczęszczają także sportowcy, osoby zmagające się z różnorodnymi chorobami, podczas których wymagane jest stosowanie odpowiedniej diety oraz zwolennicy zdrowego trybu życia chcący stosować zdrową i dobrze zbilansowaną dietę. Zanim jednak zapadnie decyzja o tym, aby wybrać się do tego typu specjalisty ważnym jest zorientowanie się, jak powinna w ogóle wyglądać wizyta u dietetyka. W związku z tym, że na rynku działa obecnie szerokie grono wyżej wymienionych, jakość i usług czasami pozostawia wiele do życzenia
Dobry dietetyk – czyli jaki?
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że na pierwszej wizycie dietetyk powinien przeprowadzić dokładny wywiad z pacjentem. Chodzi między innymi o pozyskanie takich informacji jak wiek, przebyte choroby lub takie, z którymi pacjent zmaga się obecnie, a także jaki tryb życia prowadzi. Ważne jest również to, aby specjalista od żywienia zapoznał się z wynikami badań pacjenta, a jeżeli takowych nie posiada, wówczas zalecił mu ich wykonanie. Niedopuszczalnym jest, aby bez posiadania wiedzy na temat ogólnego stanu zdrowia pacjenta doszło do ustalania jadłospisu. Kolejny ważny krok to wykonanie przez dietetyka pomiarów składu ciała pacjenta. Ważne są takie dane jak waga, procentowy udział tkanki tłuszczowej w ciele, procentowy udział wody w ciele, procentowy udział kości w ciele oraz procentowy udział mięśni w ciele. Dopiero osiadając takie dane powinien on oszacować, jaka waga w przypadku danego pacjenta będzie właściwa, a co za tym idzie jak kaloryczna powinna być jego codzienna dieta. Kiedy powyższe warunki zostaną spełnione, wówczas dopiero wtedy można przejść do układania jadłospisu dla pacjenta. Wizyty u dietetyka powinny odbywać się stosunkowo regularnie, a w trakcie ich trwania weryfikowane postępy lub ewentualnie ich brak.
Podsumowując – rolą dietetyka jest pomoc pacjentowi w zadbaniu o własne zdrowie oraz utratę zbędnych kilogramów lub przybranie na wadze. W związku z tym koniecznym jest, aby znał on stan zdrowia pacjenta. Jeżeli na pierwszej wizycie specjalista w osobie dietetyka od razu ustali jadłospis bez zapoznania się z wynikami badań klienta, wówczas można przypuszczać, że nie należy on do profesjonalistów i lepiej udać się do kogoś innego.