Wydawałoby się, iż produkcja piwa nie jest najtrudniejsza. Mimo to warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii zanim podejmiemy się tego tematu. Przede wszystkim najważniejszym krokiem jest fermentacja, a tego procesu nie wykonamy bez odpowiedniego naczynia do fermentowania. Dlatego należy wybrać to, które spełnia szereg naszych oczekiwań jak ewentualny wygląd, koszt bądź pojemność. Należy też zwrócić uwagę na solidność wykonania.
Idealny pojemnik do fermentacji piwa
Aby zrobić samodzielnie piwo doskonale wiemy, iż jest kilka kroków do jego wykonania. Jednym z najważniejszych jest sama fermentacja, której nie wykonamy bez odpowiedniego pojemnika. Dlatego należy mieć wiadro fermentacyjne. Czym powinno charakteryzować się tego typu wiadro? Przede wszystkim powinno być solidnie wykonane, szczelne oraz mieć pojemność, którą uważamy za słuszną. Nie można też pominąć kwestii jaką jest łatwość utrzymania pojemnika w czystości. Bez tego wiele naszych prób może okazać się złych. Kolejną ważną cechą, która ułatwi nam ten proces jest to, iż ścianki powinny być przeźroczyste. W ten sposób bez otwierania pojemnika będziemy mogli kontrolować stan naszego trunku. To zmniejsza ryzyko zakażenia. Tego typu fermentator nadaje się do użytkowania w warunkach domowych, co dla wielu osób będzie korzystne. Najczęściej w piwowarstwie domowym znajdziemy fasony klasyczne, o prostej budowie, dzięki czemu łatwo zdezynfekujemy pojemnik. Nie zapominajmy też o ateście PZH, dzięki któremu wiemy, iż opakowanie nadaje się do żywności. W takim prostym pojemniku możemy wykonywać fermentację burzliwą, jak i cichą. Zależnie od stylu piwa oraz planowanego przebiegu fermentacji do pojemnika możemy dodać chmiel albo aromat chmielowy. Materiał, z którego wykonano wiaderko nie absorbuje zapachów, a więc będzie można użyć je więcej niż raz.
Do początków praktykowania fermentacji piwa przede wszystkim niezbędny będzie nam pojemnik. Takie wiaderko może być o prostej budowie, najlepiej z przeźroczystego plastiku, a także z atestem PZH. W ten sposób będziemy pewni, iż nadaje się do produktów spożywczych i nie pochłania zapachów. Warto zwrócić na to uwagę przed zakupem, abyśmy mogli więcej niż jeden raz skorzystać z zakupionego produktu do ważenia piwa w domu.