Naczynia z trzciny jako ekologiczna alternatywa

Coraz więcej producentów zmienia swoje technologie produkowania naczyń jednorazowych na bardziej ekologiczne rozwiązania. Najczęściej wytwarza się je z resztek trzciny cukrowej albo skrobi roślinnej z kukurydzy, ziemniaków lub soi. Wiele firm nie ma innego wyjścia niż korzystanie z jednorazówek. Również na różnych wydarzeniach publicznych jest to element nie do przeskoczenia. Można jednak zastąpić plastik innym surowcem, który nie będzie szkodził środowisku.

Wykorzystanie ekologicznych naczyń z trzciny

naczynia jednorazowe biodegradowalne z trzcinyNaczynia wyprodukowane z odnawialnego źródła nie mogą się wyczerpać. Wykorzystywana trzcina cukrowa jest resztkami z produkcji, które miały być przeznaczone do spalenia – dzięki temu dostają drugie życie. Dużą zaletą jest to, że szybko rozkłada się w środowisku – przy dobrych warunkach może to potrwać kilka miesięcy. Produkty takie należy kupować od sprawdzonych dostawców – muszą oni być w stanie potwierdzić pochodzenie produktu oraz posiadać odpowiednie certyfikaty. Naczynia jednorazowe biodegradowalne z trzciny produkowane są tak na prawdę z bagassy. Jest to materiał zbytowy pozostający po trzcinie cukrowej. Taka produkcja jest przykładowym użyciem czegoś, co jest oznaczone jako odpad, do produkcji innej bardzo użytecznej rzeczy. Bagassa jest nieprzezroczysta, najczęściej beżowa lub biała oraz przyjemna w dotyku. Podczas obróbki miażdży się ją, czyści wodą i stłacza do płatków – to z nich produkuje się różnego rodzaju opakowania stosowane w gastronomii oraz jednorazowe naczynia. Można z niej wyprodukować praktycznie wszystko. Naczynia są odporne na temperaturę w takim samym stopniu co papier – wytrzyma nawet wysokie temperatury. Można ich używać do odgrzewania w mikrofalówce, jednakże materiał może stracić swoją sztywność. Działa to również w drugą stronę – naczynia z trzciny cukrowej możemy schować do lodówki lub zamrażalki. Jeżeli przechowywanie będzie odbywać się w krótkim czasie to produkt nie ucierpi. Zużyte naczynie powinno się wyrzucać do brązowych pojemników na bioodpady – tylko w ten sposób dostaną się one do przemysłowych kompostowników, gdzie ulegną rozkładowi.

Naczynia, które wytworzone są z trzciny cukrowej są doskonałą alternatywą dla wielu firm zajmujących się gastronomią. Dania na wynos nie będą już musiały być pakowane w plastikowe pojemniki, a my przyczynimy się w znaczący sposób do ochrony środowiska. Są one rozkładane na przemysłowych kompostownikach, gdzie mają idealne do tego warunki, dlatego też zużyte powinny trafiać do odpowiednich worków. Wykorzystanie tego materiału jest innowacyjnym pomysłem na produkcję produkty z odpadu innego.