Leśne grzyby do hodowania we własnym ogrodzie

Spacery po lesie połączone z grzybobraniem, są bardzo relaksujące. Obecnie, dzięki nowoczesnym metodom uzdatniania gleby, można hodować jadalne grzyby również we własnym ogrodzie. Z pomocą specjalnie dostosowanej grzybni można uzyskać obfity plon grzybów na działce. Zaletą tego rozwiązania są dorodne okazy różnych gatunków: podgrzybków, maślaków, borowików, kurek, gąsek, kani, opieńków.

Szlachetne odmiany grzybów w przydomowej hodowli

leśne grzyby w ogrodzieKażdego roku, jesienną porą, grupy grzybiarzy przeczesują lasy w poszukiwaniu grzybów. Dzięki specjalnie przygotowanej grzybni, można uzyskać własne, prywatne zbiory szlachetnych grzybów. Plusem tego rozwiązania jest to, że nie musimy martwić się o rozpoznanie gatunku. mamy pewność, że na działce rosną tylko prawdziwki i jadalne okazy. Leśne grzyby w ogrodzie przydomowym lub na działce pod miastem można hodować podobnie, jak inne rośliny. Wystarczy zamówić specjalną grzybnię, zawierającą w swoim składzie zarodniki konkretnej odmiany. Dostarczając wilgoci, możemy oczekiwać obfitych plonów w sezonie jesiennym. Ważne jest też miejsce sadzenia. Idealnie, jeśli w ogrodzie posiadamy pnie drzew. Wówczas grzyby będą jeszcze lepiej rosły. Wśród licznych gatunków do uprawy poza lasem, zaliczyć należy ulubione podgrzybki i prawdziwki. Własnoręcznie można wyhodować opieńki miodowe. Jeśli chcemy mieć pod ręką smaczne kurki z własnej uprawy, to wystarczy dobrać odpowiednią grzybnię i umieścić ją w warunkach podobnych, do naturalnych. Pierwszy sezon siewu jest najważniejszy. Jeśli grzybnia zostanie we właściwy sposób umieszczona w ogrodzie, to plony będą gotowe do zbiorów również w kolejnych sezonach. Własne grzyby dają pewność, że są to gatunki jadalne. Nie musimy spędzać długich godzin na poszukiwaniach i chodzeniu po lesie. Grzyby urozmaicą ogrodową florę.

Grzybnia przeznaczona do hodowli okazów jadalnych w prywatnym ogrodzie, cieszy się dużą popularnością. Prawidłowe przygotowanie gleby pomaga osiągnąć wysokie plony. Jeżeli stworzymy grzybom optymalne miejsce do wzrostu, np. zacienione, przy pniu drzewa, wówczas co roku będziemy gościć na stole własne okazy. Do wyboru jest większość grzybów jadalnych z polskich lasów: podgrzybki, borowiki, kanie, rydze, maślaki, koźlarze, opieńki, kurki, boczniaki, pieczarki.