Gdzie stosuje się laminaty?

Laminaty oraz folie różnego rodzaju otaczają ludzi niemalże z każdej strony. Wykorzystuje się je zarówno do zastosowań związanych z szeroko pojętym przemysłem jak i branżami spożywczymi. Foliami można także zabezpieczyć wiele elementów, a nawet jednostek paletowych w magazynach, dzięki czemu ich konstrukcja i towary, które są ułożone, nie runą niczym domek kart przy lekkim dmuchnięciu lub uderzeniu. W poniższym tekście kilka słów o laminatach PET/PE.

Zastosowanie laminatów PET/PE

laminaty PET PEJak się okazuje, folie tego typu znajdują szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Jednak największą popularnością wykorzystania cieszą się w branżach związanych z produktami spożywczymi, w szczególności te, które są w proszku. Do tego typu produktów można zaliczyć różnego rodzaju przyprawy, zupy, sosy, galaretki, budynie, bita śmietana, kisiele, herbaty w saszetkach, produkty sypkie jak makaron czy ryż, a nawet produkty płynne takie jak musztarda lub majonez. Jak widać, ich zastosowanie jest naprawdę szerokie i robiące wrażenie. Dzięki temu, że są trwałe, laminaty PET PE wykorzystuje się także do pakowania produktów szczególnie wymagających. Można do nich na przykład zaliczyć ketchup ze względu na niskie pH i tłustość czy też ogórki kiszone ze względu na kwasowość. Istnieje również możliwość zamówienia laminatów, których odporność jest dodatkowo zwiększona, dzięki czemu materiał ten będzie mógł służyć naprawdę do zadań specjalnych. Występują w wariantach dwu-, trzy- lub czterowarstwowych, co dodatkowo daje kolejne możliwości wyboru zgodnie z preferencjami. Wykorzystanie laminatów, które zawierają w sobie elementy folii aluminiowej, powoduje, że opakowanie charakteryzować się będzie fantastycznymi właściwościami barierowy, a co za tym idzie, żywność w nie zapakowana na dłużej zachowa swoją świeżość oraz odpowiedni aromat. Charakteryzuje je duża odporność i wytrzymałość, ale jednocześnie łatwość w otwarciu w momencie, gdy zaistnieje taka potrzeba.

Laminaty typu PET/PE są powszechnie używane i pozwalają na zapakowanie żywności w odpowiedni sposób. Skutecznie ją zabezpieczają, zapobiegając otwarciu, które mogłoby doprowadzić do zepsucia się wcześniej wymienionych produktów lub po prostu sprawić, że stracą swoją świeżość i aromat. Jest to materiał, który znajduje szerokie zastosowanie w szeroko pojętych branżach związanych z przemysłem spożywczym.