Herbata owocowa to mieszanka różnych ziół, liści, owoców, kwiatów. najwspanialszą z nich jest zharmonizowana pod względem jasności palety smaków z odpowiednimi aromatami herbata malinowa. Zasadniczo herbaty owocowe nie zawierają kofeiny, a kawałki owoców i kwiatów nadają im szczególny smak i zapach. Często dodatkiem do herbaty malinowej jest hibiskus.
Dlaczego warto dodać hibiskusa do herbaty malinowej?
To hibiskus nadaje naparowi jasny rubinowy kolor oraz lekką wiśniową kwaskowatość, która doskonale wpasowuje się do maliny. Ta roślina ta była używana do parzenia herbaty od niepamiętnych czasów na Bliskim Wschodzie, w Azji Południowo-Wschodniej. W Egipcie herbata z hibiskusa z malinami jest niezwykle popularna i jest nawet uważana za napój rytualny. W przemysłowej produkcji herbat malinowych podstawą większości z nich jest hibiskus, nie tylko ze względu na bogatą barwę, bo istnieje brak konieczności stosowania dodatkowych barwników, ale również na wysoką zawartość kwasów organicznych, witamin C i P oraz szeroką gamę pierwiastków śladowych. Wyśmienita herbatka malinowa dobrze gasi pragnienie i działa ogólnie wzmacniająco na organizm, a w szczególności na układ odpornościowy, co jest ważne w chłodnych porach roku. Gdy do herbaty malinowej dodamy hibiskusa, wówczas działanie jest troszeczkę lepsze. Napar wtedy delikatnie oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi i wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Mówiąc o zaletach herbatek owocowych z malin należy pamiętać, że większość owoców nie traci swoich dobroczynnych właściwości podczas procesu suszenia, co oznacza, że herbata z kawałkami owoców przyniesie maksymalne korzyści. Jednocześnie nie ma przeciwwskazań do herbat owocowych, chyba że wystąpi reakcja alergiczna na produkt zawarty w herbacie. Mogą napar z maliny pić dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży.
Jak zrobić herbatę malinową? Po pierwsze kupić ją u producenta, następnie zagrzać wodę. Zalać herbatę lekko schłodzoną wodą. Zbyt gorąca woda przyczynia się do szybkiego odparowania olejków eterycznych, w wyniku czego napój będzie miał niski aromat. Czas parzenia herbaty malinowej to dosłownie dziesięć minut. Nie ma jednego przepisu na herbatę owocową. Wszystko zależy od osobistych preferencji.