Co definiuje dobry wypoczynek? Pogoda, zadowolenie z hotelu, urlop spędzony w gronie najbliższych czy może smaczne wyżywienie? Wszystkie te aspekty są niezwykle ważne i wpływają na ogólną ocenę wakacyjnego pobytu.
Wyżywienie na wczasach – jak zadowolić pensjonariusza?
Wakacje spędzone nad morzem kojarzone są głównie z szumem fal, piaskiem, spacerami o zachodzie słońca oraz wygrzewaniem się na kocyku. Jednak walory krajobrazowe nie są jedyną wytyczną uznania wakacyjnego urlopu za udany. Bardzo ważnym punktem na liście dążącej do zadowolenia klienta jest smaczne wyżywienie. Jeżeli chodzi o kuchnię nadmorską, to najważniejszą rolę odgrywają w niej świeże ryby. Najczęściej wybierane przez turystów są: dorsz oraz flądra. Wczasy rodzinne nad morzem z wyżywieniem to kompleksowa opcja, w której zarówno rodzice, jak i ich pociechy nie muszą zaprzątać sobie głów wymyślaniem oraz przygotowaniem posiłków. Ważne, aby hotele, motele czy pensjonaty, mające w swojej ofercie pełne wyżywienie, nie zapomniały o lokalnej, zdrowej kuchni Wybrzeża. Oczywiście czasami można urozmaicić ją o dania z nutką nowoczesnej fantazji, ale tak poza tym należy pamiętać, że większość wczasowiczów przyjeżdżających nad morze, pragnie zjeść przede wszystkim smażoną rybę z frytkami oraz świeżym zestawem surówek. Nie można także zapominać o najmłodszych, często bardzo wybrednych wczasowiczach, jakimi są dzieci. Dużym plusem jest posiadanie przez hotelowe restauracje menu dedykowanego właśnie nim. W tym wypadku dobrze sprawdzą się ryby chude, takie jak na przykład: dorsz czy morszczuk. Jeżeli chodzi o mniej zdrowe opcje, to brzdące najczęściej wybierają filet z kurczaka lub paluszki rybne z frytkami.
Wakacje nad morzem to idealny wybór dla rodzin z dziećmi. Rodzice mogą spędzić ze swoimi pociechami więcej czasu, czy to podczas wspólnego pływania, czy też wieczornego spacerowania brzegiem morza. Doskonałą opcją jest wybór kompleksowych wczasów z wyżywieniem, dzięki której rodzina może w pełni skupić się na sobie, a nie na gotowaniu.