Pieczywo w wielu krajach jest traktowane jak tani i pożywny produkt spożywczy. Przeważnie spożywa się je na śniadanie lub kolacje, gdyż świetnie się sprawdzą do szybkich i łatwych posiłków. Jednak jego minusem jest niewielka zawartość witamin i minerałów w przypadku pieczywa pszennego. Również to pieczywo zawiera gluten, który nie każdy może jeść.
Z czego robione są bułki bez glutenu?
Na pewno spożywanie pieczywa w formie kanapek czy bułek jest szybkim sposobem na posiłek do pracy, szkoły czy na podróż. Łącząc je z dodatkami warzywnymi, chudym mięsem czy naturalnymi pastami do smarowania pieczywa, znacząco podnosimy jego wartości odżywcze. Jednak nie każdy może spożywać wypieki z mąki pszennej, gdyż są głównym źródłem glutenu. Są to białka pochodzenia roślinnego, które powodują powstawanie nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Gluten także odpowiada za wszelkie uczulenia i alergie, dlatego trzeba na niego uważać. Alternatywą dla pszennego pieczywa mogą być jasne bułki bezglutenowe, które wykonane są z mąki ryżowej, kukurydzianej, gryczanej czy jaglanej. Nie zawierają ani grama mąki pszennej, zatem są wolne od glutenu i bezpieczne dla osób chorych na celiakię czy nietolerancję tego składnika. Choć tak naprawdę wypieki bezglutenowe są polecane każdemu, gdyż zawierają cenne dla naszego organizmu witaminy. przede wszystkim wynika to z zawartości mąk, które zawierają spore ilości witamin i minerałów. Jeżeli chodzi o smak bułek bezglutenowych, to często mają one lekki posmak rodzaju zboża z jakiego są zrobione. Najczęściej są wybierane bułki kukurydziane, gdyż są jednymi z najtańszych, gdyż mąka kukurydziana jest niewiele droższa od zwykłej pszennej. Niektóre rodzaje bułek mogą być nieco bardziej kruche, z uwagi na fakt, że to właśnie gluten nadaje wypiekom elastyczność i miękkość.
Coraz więcej piekarni wprowadza na stałe do swojej oferty bułki i pieczywo bezglutenowe, ponieważ rośnie zainteresowanie nimi. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Warto je wprowadzić do swojej diety na stałe, gdyż są znacznie bardziej wartościowe niż pszenne bułki, które zawierają jedynie węglowodany, białka i cukier. Jeżeli chodzi o cenę takich bułeczek, kosztują średnio około złoty pięćdziesiąt – dwa złote.